Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Η Κέρκυρα λέγεται ότι είναι ένα μείγμα διαφορετικών πολιτισμών, που κάνει αυτό το νησί ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος.
Επειδή τόσοι πολλοί λαοί έχουν περάσει από εδώ, ο καθένας αφήνοντας τα καλύτερα και πιο όμορφα, η Κέρκυρα απολαμβάνει ένα μείγμα πολιτισμού και αρχιτεκτονικής, απολύτως ξεχωριστό.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ είναι γεμάτη μάχες και κατακτήσεις. Κάστρα σε στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο το νησί είναι κληρονομιά αυτών των αγώνων. Δύο από αυτά τα κάστρα περικλείουν την πρωτεύουσά της, η οποία είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που περιβάλλεται με τέτοιο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, η πρωτεύουσα της Κέρκυρας έχει ανακηρυχθεί επίσημα Καστρόπολη («πόλη-κάστρο») από την ελληνική κυβέρνηση. Από τους μεσαιωνικούς χρόνους και έως τον 17ο αιώνα, το νησί αναγνωρίστηκε ως προπύργιο των ευρωπαϊκών κρατών ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έγινε ένα από τα πιο οχυρά μέρη στην Ευρώπη. Οι οχυρώσεις του νησιού χρησιμοποιήθηκαν από τους Ενετούς για να αμυνθούν από την οθωμανική εισβολή στην Αδριατική. Η Κέρκυρα απέκρουσε πολλές οθωμανικές πολιορκίες, προτού περιέλθει στη βρετανική κυριαρχία μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους.
Η Κέρκυρα ευθυγραμμίστηκε στενά με την Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το 338 î.Hr [ π.Χ]. Η Κέρκυρα κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες και στη συνέχεια αμφισβητήθηκε από τους Σπαρτιάτες, τους Ιλλυριούς και τους Ρωμαίους.
Μετά τη διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο έλεγχος της Κέρκυρας αμφισβητήθηκε τότε από τους Νορμανδούς και τους Βενετούς ,τέλος , το νησί εγκαταστάθηκε υπό την Ενετική κυριαρχία το 1386 και παρέμεινε υπό την εξουσία τους για τέσσερις αιώνες.
Η Κέρκυρα έγινε μέρος του γαλλικού κράτους το 1797, αφού ο Ναπολέων Βοναπάρτη κατέκτησε τη Βενετία. Τα Ιόνια Νησιά άκμασαν κάτω από τους Γάλλους, και αυτή η ευημερία συνεχίστηκε υπό βρετανική κατοχή το 1800 – οι Βρετανοί υποστήριξαν τη χρήση της Ελληνικής , χτισμένη υποδομή σε όλο το νησί, και ίδρυσε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Στις 21 Μαΐου 1864, τα Ιόνια Νησιά εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος και έγιναν μέρος του σύγχρονου έθνους. Η ιστορία της Ενετοκρατίας της ζει στην ιταλική αρχιτεκτονική και μουσική, η οποία έχει μια ξεχωριστή πολιτιστική σύντηξη, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τον 8ο αιώνα π.Χ. Γ., το νησί αποικίστηκε από τους Κορίνθιους. Στη συνέχεια κυβερνήθηκε από τους Ενετούς , 1386-1797 και στη συνέχεια περιήλθε στους Γάλλους και αργότερα καταλήφθηκε για αρκετά χρόνια από τις ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις .
Το 1815, οι Βρετανοί πήραν τον έλεγχο του νησιού για πενήντα χρόνια και στη συνέχεια το κατέλαβαν οι Ιταλοί από το 1923 έως το 1941.
Η Κέρκυρα βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και τους Συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Τούρκων. Το νησί είναι ελληνικό από το 1864, αλλά η μακρά ξένη κυριαρχία, ειδικά αυτή της Βενετίας , των Γάλλων, των Ρώσων και των Αγγλικών, έχει επηρεάσει τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τη γλώσσα και τα έθιμα του νησιού.
Η ακρόπολη με θέα στο λιμάνι χτίστηκε από τους Ενετούς, το παλάτι της Αντιβασιλείας στο κέντρο χτίστηκε από τους Βρετανούς και οι Γάλλοι έχτισαν, κατά μήκος της παραλίας, ένα αντίγραφο της παρισινής Rue de Rivoli.Την περίοδο εκείνη ιδρύθηκε η πρώτη Ιωνική Ακαδημία Επιστημών και καθιερώθηκε το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο.