3 καλύτερα εδέσματα της Κερκυραϊκής κουζίνας

Τα γλυκά εδέσματα της Κέρκυρας αποτελούν έναν απαράμιλλο θησαυρό γεύσεων που αντικατοπτρίζει την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού. Με υλικά υψηλής ποιότητας και την ευφάνταστη παρασκευή τους, τα γλυκά αυτά αποτελούν ένα απαραίτητο κομμάτι της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής. Αυτά είναι τα εξής:

Μαντολάτο“: Το παραδοσιακό γλύκισμα των Επτανήσων.

Το μαντολάτο ή αλλιώς νουγκά είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα των Επτανήσων και συνδέεται άμεσα με την Ενετοκρατία. Αυτό το βενετσιάνικο γλυκό έχει πάρει το όνομα του από την ιταλική λέξη mandorla που σημαίνει αμύγδαλα και υπάρχει σε αρκετές τυπικές παραλλαγές. Αυτά τα γλυκά αντιπροσωπεύουν τη γλυκιά πλευρά της κερκυραϊκής κουζίνας και αποτελούν παραδοσιακή επιλογή για επιδόρπιο. Στη βασική συνταγή του περιέχει μέλι, ζάχαρη, μαρέγκα και καλό καβουρδισμένο αμύγδαλο. Σε όποιο νησί του Ιονίου και αν βρεθείτε, τα μοσχομυριστά μαντολάτα θα σας βάλουν σε πειρασμό να τα δοκιμάσετε!

μαντολατο

Υπάρχουν τρεις τύποι Μαντολάτου:

Το λευκό μαντολάτο: παρασκευάζεται από μέλι λεβάντας, ζάχαρη (ζάχαρη άχνη), σιρόπι γλυκόζης, ψημένα αμύγδαλα και φιστίκια. Πρωτοεμφανίστηκε στην Cologna Veneta Ιταλίας στις αρχές του 15ου αιώνα.

Το σκούρο μαντολάτο: παρασκευάζεται χωρίς ασπράδια αυγών και έχει μια πιο στέρεη, έως τραγανή υφή.

Το Βιεννέζικο ή γερμανικό μαντολάτο: είναι με σοκολάτα και πραλίνα φουντουκιού. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ζάχαρη, το μαντολάτο είναι ένα γλύκισμα με αρκετές θερμίδες, γεγονός που απαγορεύει την κατανάλωση του από άτομα με διαβήτη.

 

κουμκουατ

Το “κουμκουάτ” είναι το πιο δημοφιλές παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού στην Κέρκυρα. Πρόκειται για ένα είδος μικρού πορτοκαλιού, το οποίο έχει μια έντονη πικράδα με χαρακτηριστική γεύση. Η καταγωγή του είναι από την Κίνα ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται γλυκό του κουταλιού αλλά και λικέρ. Το λικέρ χρησιμοποιείται επίσης και ως χωνευτικό.

 

τηγανητεςΟι “τηγανίτες τ’ Αγιού“: Οι λουκουμάδες είναι το γλυκό έθιμο της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στην πλατεία Δημαρχείου βρίσκεται το λουκουματζίδικο «Στάζει μέλι» του Σπύρου Παϊπέτη, που φτιάχνει το γλυκό έθιμο της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, τους μπαμπάτσικους λουκουμάδες με μέλι –και όχι σιρόπι–, τους οποίους στην Κέρκυρα τους λένε τηγανίτες.