4 πασίγνωστα παραδοσιακά φαγητά της Κέρκυρας

Η Κέρκυρα ή όπως πολλοί την αποκαλούν, Κυρά των Επτανήσων, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Ιονίου. Η γοητεία της κρύβεται στην κερκυραϊκή κουζίνα με φρέσκα, τοπικά και μοναδικά υλικά, όπως ελαιόλαδο, φρέσκα λαχανικά, αρωματικά βότανα και τυριά. Είναι μια κουζίνα της παράδοσης, αλλά και μοναδική γιατί διαφέρει από την κουζίνα της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού οι γεύσεις της Κέρκυρας αντικατοπτρίζουν την επίδραση πολλών κουλτούρων, συνδυάζοντας παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με επιρροές από την ιταλική και βενετσιάνικη κουλτούρα, δημιουργώντας μια μοναδική ποικιλία γευστικών εμπειριών.

Ανάμεσα της στις πιο διάσημες γεύσεις του νησιού είναι το “Μπουρδέτο,” ένα πιάτο που συνδυάζει το κρέας με φρέσκα λαχανικά και πυκνή σάλτσα ντομάτας. Αναμειγμένο με συνταγή μαγειρέματος ψαριών με τσιγαρισμένο κρεμμύδι, ελαφριά κόκκινη σάλτσα και δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού που σβύνει με χυμό λεμονιού.

Προτιμούνται σκορπιοί, μπακαλιάροι, γαλέοι, σαλάχια, πεσκανδρίτσες, ροφοί και γόπες.

bourdeto

Ένα ακόμη κλασικό μα τόσο πλούσιο σε γεύση πιάτο της Κέρκυρας δεν είναι άλλο από το διάσημο “Σοφρίτο“. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινογενή λέξη sofritto, υπάρχουσα από την εποχή της Ενετοκρατίας και που θα πει «ελαφρώς τηγανισμένο». Παρασκευάζεται από λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, που αφού αλευρωθούν και μείνουν λίγο στο τηγάνι, μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξύδι. Σερβίρεται με φάβα ή πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανητές.

Sofrito

 

ntoltsepastitsioΤο “παστίτσιο ντόλτσε” είναι μια σπάνια συνταγή της Κέρκυρας, κατάλοιπο της Βενετσιάνικης κουζίνας. Ανάμεσα σε δυό στρώσεις ζύμης τοποθετείται ένα μείγμα από καλομαγειρεμένα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, μπεκάτσες, κοτσύφια, λουκάνικα, λαρδί) και χοντρά μακαρόνια με τριμμένο τυρί και άνηθο. Το αποτέλεσμα δημιουργεί μια απίστευτη πανδαισία γεύσεων. Μία παραλλαγή του παστίτσιου ντόλτσε ήταν το παστίτσιο της νόνας (γιαγιάς) που αποτελούσε το πρώτο πιάτο ενός κυριακάτικου μεσημεριανού οικογενειακού γεύματος. Ανάμεσα στα φύλλα της ζύμης μαζί με τα μακαρόνια τοποθετούνται τα χοντρά μακαρόνια με ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, τυρί τριμμένο, αυγά βραστά ροδέλες, κομμάτια χοιρομέρι, σαλάδο (σαλάμι), και το κρέας (ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλο και κρέας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο) με την σάλτσα του κι από πάνω απλώνεται τυρί, λίγο πιπέρι και τριμόψυχα. Πολύπλοκη συνταγή που έλκει την καταγωγή της από την κουζίνα της αρχαίας Ρώμης.

 

παστιτσαδα

 Η “παστιτσάδα” με κόκορα ή μοσχάρι, η εμβληματική συνταγή της Κέρκυρας είναι ακόμα και σήμερα το φαγητό των γιορτών και των επίσημων γευμάτων. Στα ζυμαρικά, στο καυτερό πιπέρι, στο σκόρδο και το κρασί, οι Κερκυραίοι έβρισκαν αυτό που ζητούσαν και γι’ αυτό ανέδειξαν την παστιτσάδα στο αγαπημένο τους φαγητό. Η παρασκευή του γίνεται ως εξής: Αφού τσιγαρισθεί το κρέας μαζί με τα μπαχάρια, κρεμμύδια και τα σκόρδα και σβηστεί με κόκκινο κρασί, μαγειρεύεται με κανέλα, δάφνη, μοσχοκάρυδο, φρεσκοκομμένη ντομάτα, πολτό ντομάτας και ζάχαρη, ενώ τέλος ρίχνονται και τα χοντρά χωριάτικα μακαρόνια. Σερβίρεται με κεφαλοτύρι τριμμένο.