Μοναστήρι Παλαιοκαστρίτσας

Το μοναστήρι της Αγίας Θεοτόκου , γνωστό και ως Μονή Παλαιοκαστρίτσας , είναι ένα από τα παλαιότερα της Κέρκυρας, που χρονολογείται στο 1225. Οι λόγοι για να επισκεφθείτε αυτό το μοναστήρι είναι δύο. Στην κορυφή του ακρωτηρίου, η θέα από το μοναστήρι είναι εκπληκτικά δραματική και απερίγραπτα όμορφη. Ίσως ο πιο επισκέψιμος από τους θρησκευτικούς χώρους του νησιού, λόγω της εκπληκτικής θέσης του «αετού, είναι επίσης γεμάτος ιστορία.

Καταστράφηκε από τους Γενουάτες το 1403 και ξαναχτίστηκε το 1469. Καταστράφηκε ξανά το 1537 από τους Τούρκους, ξαναχτίστηκε το 1572. Σώζεται μέχρι σήμερα, με αρκετές προσθήκες και ανακαινίσεις να έχουν γίνει με την πάροδο του χρόνου.

Ιστορικό μοναστήρι στην κορυφή ακρωτηρίου με θαυμάσια θέα στη θάλασσα και μουσείο με θρησκευτικά αντικείμενα. Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας βρίσκεται 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας.
Είναι χτισμένη στη μία άκρη του ομώνυμου κόλπου, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών, λόγω της μεγάλης φυσικής ομορφιάς του. Από το μοναστήρι η θέα είναι εκπληκτική.Είναι χτισμένο στη δυτική πλευρά του κεντρικού όρμου της Παλαιοκαστρίτσας . Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται μέσω ενός απότομου, στενού δρόμου που ξεκινάει από την κεντρική παραλία και διασχίζει καταπράσινους ελαιώνες με πανύψηλα κυπαρίσσια και ελιές.

Η Μονή ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα αν και οι κτιριακές εγκαταστάσεις που αντικρίζει κανείς σήμερα είναι μεταγενέστερες, λόγω απανωτών καταστροφών που επέφεραν οι ξένοι κατακτητές και επιδρομείς.

Μοναστήρι Παλαιοκαστρίτσας είναι αφιερωμένη στην Παναγία, και τα κελιά του μοναχού προστέθηκαν τον 18ο αιώνα. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μια αυλή με στοά και ένα μοντέρνο κτίριο που φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, βιβλίων, αναμνηστικών και αναμνηστικών. Για όσους ενδιαφέρονται για την ανθρωπολογία, υπάρχει επίσης ο πολύ εντυπωσιακός, ογκώδης σκελετός μιας φάλαινας, η οποία λέγεται ότι σκοτώθηκε από έναν ψαρά τον 19ο αιώνα.
Στο μοναστήρι φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Παναγίας, η οποία βρέθηκε με θαυματουργό τρόπο. Στη Μονή Παλαιοκαστρίτσας υπάρχει ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον μουσείο με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, καθώς και άλλα θρησκευτικά κειμήλια. Το μοναστήρι πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο και της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Μοναστήρι Παλαιοκαστρίτσας, Παλαιοκαστρίτσα 490 83

Τηλέφωνο:
ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης