Μητροπολιτικός ναός Αγίας Θεοδώρας και Αγίου Βλασίου

Βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως 1. Ο ναός αυτός καθιερώθηκε ως Πρωτοπαπαδικός στις 22 Οκτωβρίου 1712 και ορίστηκε ως μητροπολιτικός το 1841 ως Μητροπολιτικός ο ναός της Υ. Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης και Αγίου Βλασίου, ο και μέχρι σήμερα Μητροπολιτικός.

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας αφιερωμένος στη Υ.Θ. Σπηλαιώτισσα και Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας. Εντός του Ιερού Ναού ευρίσκεται ακέραιο και άφθαρτο το Σεπτόν Λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας συζύγου του Θεοφίλου, της Αναστυλωσάσης τις Εικόνες. Ο Ναός εορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 11 Φεβρουαρίου προς τιμή των δύο Αγίων όπου και μοιράζεται καρπούζι εις ανάμνηση θαύματος του Αγίου Βλασίου.

Αρχικά υπήρχε ναός του αγίου Βλασίου και η συνένωση έγινε το 1577, με δαπάνες ευγενών και πλουσίων Κερκυραίων. Αναφέρεται ότι η προσωνυμία της Θεοτόκου «Σπηλαιωτίσσης» προήλθε από παρακείμενο στην περιοχή σπήλαιο, από το οποίο πήρε και το όνομα ο ευρύτερος χώρος, «Σπηλιά». Μικρότερος σε διαστάσεις ο ναός, περιοριζόμενος στο χώρο του μεσαίου κλίτους, επεκτάθηκε με ανακαίνιση που έγινε το έτος 1913, οπότε και κατεδαφίστηκαν οι τοίχοι που χώριζαν προσθήκες εξωνάρθηκων. Με την καθιέρωση του Ναού της Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης και Αγίου Βλασίου ως Καθεδρικού μεταφέρθηκαν σ’ αυτόν από το ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ, η σεβασμία εικόνα της Υ. Θεοτόκου της Δημοσιάνας. Ταυτόχρονα μεταφέρθηκε από τον ίδιο ναό και το ιερό Λείψανο της αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, η οποία αναστήλωσε τις εικόνες μετά τη λήξη της εικονομαχίας. Το Ιερό Λείψανο της αγίας Θεοδώρας μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα από τον Ιερέα Γρηγόριο Πολύευκτο το έτος 1456 μαζί με το ιερό λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος.

Το Λείψανο της Αγίας Θεοδώρας λιτανεύεται μετά από απόφαση του Μακαριστού Μητροπολίτου Τιμοθέου την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Μητροπολιτικός ναός Αγίας Θεοδώρας και Αγίου Βλασίου,Αγία Θεοδώρα, Άγιος Βλάσιος, μητρόπολη, ναός, εκκλησία, εκκλησίες, Κέρκυρα, Agia Theodora, Agios Blasios, mitropoli, naos, ekklisia, ekklisies, Kerkyra “

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

παλιό λιμάνι, Κέρκυρα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης