Η στέρνα κάτω απο το περιστύλιο Maitland κατασκευάστηκε το 1781 επι προνοητού Ιακώβου Γραδενίγου και ήταν η μεγαλύτερη της πόλης με χωρητικότητα περίπου 2.000 κυβικά μέτρα νερού.Ο κύκλος της βάσης έχει διάμετρο 18,8μ. και ο κύκλος της οροφής 20μ. σε ύψος 7,3μ. απο τον πυθμένα.

Στο κέντρο αυτής της υπάρχει ένα κυλινδρικό πηγάδι διαμέτρου 3,30 μέτρων το οποίο συνδέεται με τον περιμετρικό τοίχο της λεκάνης με οκτώ ακτινωτούς τοίχους που χωρίζουν την κατασκευή σε οκτώ αντίστοιχα διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, και με το κεντρικό πηγάδι με τέσσερα πολύ μικρότερα επίσης τοξωτά περάσματα. Ο πυθμένας της στέρνας καλύπτεται από παχύ στρώμα αργίλου που εξασφαλίζει τη στεγανότητα της κατασκευής, ενώ η οροφή καλύπτεται από θολωτές κατασκευές που γεφυρώνουν τα ανοίγματα μεταξύ των διαμερισμάτων.

Οι περιμετρικοί και οι ακτινωτοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από αργολιθοδομή και το κεντρικό πηγάδι από οπτόπλινθους με ισχυρό συνδετικό ασβεστοκονίαμα, και επίχρισμα από κουρασάνι, ασβέστη, άμμου και τριμμένου κεραμιδιού.

Στο εσωτερικό υπάρχει λίθινη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα που τη σχεδίασε και επέβλεψε τις εργασίες κατασκευής, του λοχαγού μηχανικού του Ενετικού στρατού Ιωσήφ Φέρρο (Giuseppe Ferro) και το έτος κατασκευής.

Η στέρνα του Γραδενίγου ήταν ακόμα σε χρήση όταν το 1816 (το υδραγωγείο κατασκευάστηκε επί Αρμοστείας Άνταμ 1824-1832) δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Γκαζέττα των Ιονίων νήσων το ψήφισμα ευγενών Κερκυραίων για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Thomas Maitland.

Το 1821 κατασκευάστηκε το περιστύλιο απο τον αρχιτέκτονα συνταγματάρχη τότε του βασιλικού μηχανικού του Ηνωμένου Βασιλείου George Whitmore.

Maitland, περιστύλιο, Μαιτλαντ, Κέρκυρα, αξιοθέατα, axiotheata, Kerkyra, peristilio “

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

περιστύλιο Μαίτλαντ , Κέρκυρα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης